16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Jehněčí po sardsku

Název Množství a jednotka
jehněčí plec 800-1000 g
česnek 6 stroužků
uzená slanina 150 g
rajčata 3-4 ks
citron 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 20 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)



Postup
Jehněčí plec omyjeme, osušíme a pečlivě odblaníme. Maso na několika místech prošpikujeme slaninou. Ze všech stran osolíme, hodně potřeme utřeným česnekem, česnek vetřeme i do zářezů. Maso celé potřeme olivovým olejem a vložíme do pekáče, který jsme vyložili nakrájenou slaninou. 3 - 4 rajčata nakrájíme na osminky a obložíme jimi maso. Jeden citrón zbavený kůry nakrájíme na kolečka a přidáme k rajčatům. Druhý citrón vymačkáme a polijeme jím maso. Do rajčat přidáme dvě lžíce medu, pekáč zakryjeme a pečeme pomalu bez podlití asi 1,5 - 3 hod. (podle tuhosti masa) doměkka. Pokud se maso shora připéká, poléváme maso vypečenou šťávou. Před dopečením potřeme maso medem a dopečeme odkryté dozlatova. Podáváme s opečenými brambory a zeleninovou přílohou.

Tip:
Čím kvalitnější a voňavější slaninu použijeme, tím bude výsledek dokonalejší.


 


RECEPTY

Kapusťačka

Postup: Suroviny1/2 menší hlávky kapustycca 1/4 kostky hovězího bujonusůlpepřlžička... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová frittata

Postup: Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme salát kunovjanku bez... zobrazit recept

RECEPTY

Jehněčí eintopf

Postup: Fazole namočíme den předem do studené vody a necháme přes noc. Jehněčí maso... zobrazit recept

RECEPTY

Plněné papriky

Postup: Osmažíme nakrájenou cibulku. Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme,... zobrazit recept

RECEPTY

Kefírová buchta

Postup: Cukr s vejcem ušleháme do pěny, přidáme olej, rum, vanilkový cukr, kakao, po... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...